Denizcilikte Aydınlatılamamış 5 Gizemli Olay

 

1- Ourang Medan | Mesaj: Kaptan dahil herkes öldü

1947 yılında bir Hollanda gemisi olan Ourang Medan’dan korkutucu mesajlar alınır. Mesajda “Kaptan dahil bütün mürettebat öldü. Bende ölüyorum” yazmaktaydı. 

Kurtarma birimleri hemen geminin yerini tespit edip ellerinde ki Silver Star isimli kurtarma gemisini yola çıkararak yardım isteyen geminin bulunduğu koordinata ulaştı. Gemiye yapılan bütün çağrılara rağmen cevap alınamayınca ekipten birkaç kişinin gemiye çıkması kararlaştırıldı.


Kurtarma gemisinin filikasıyla yola çıkan ekip gemiye çıktıklarında mürettebatın cesetleri ile karşılaşırlar. Acil durum mesajını gönderen telsiz zabitinin cesedi telsiz odasında bulunur. Olayın en tuhaf yanı ise cesetlerin halleri. Hepsi sırt üstü yatar vaziyette, elleri yukarıyı işaret eder şekilde, ağızları sonuna kadar açık ve yüzlerinde derin bir korku ifadesi. Cesetlerin hiç birisinde darbe yada yaralanma yoktu.

Ourang Medan gemisi, Silver Star tarafından yedeklenerek limana çekildiği esnada, belirlenemeyen bir şekildeOurang Medan’ın ambarında patlama oldu ve gemi sulara gömüldü. Gemi battığı için olay detaylı araştırılamadı. Ön araştırmada ki bulgular gerçekten tüyler ürpertici.


2- Mary Celeste | Gemi sağlam fakat 10 mürettebat kayıp

5 Aralık 1872 yılında Cebeli Tarık boğazında Kaptan Morehouse “Dei Gratia” isimli gemisi ile seyir halindeydi. Mary Celeste isimli gemiyi gören kaptan, Yakın arkadaşı olan Kaptan Briggs’i selamlamak için işaretler vermeye başladı.

Yaklaşık 2 saat sürdürdüğü işaretlerine herhangi bir karşılık gelmeyince yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünüp Mary Celeste’nin güvertesine çıkmaya karar verdi. Gördükleri karşısında şok oldu, gemide kimse yoktu. Yarım bırakılmış kahvaltı tabakları, yarım kalmış kahve bardakları, tamamı içilmemiş pipolar ve daha bir çok belirti, geminin aniden terk edildiğini gösteriyordu.

Aklına bir korsan saldırısı geldi fakat etrafta herhangi bir saldırı izi yoktu. Mürettebatın bütün eşyaları ve ambarlarında taşıdığı 1700 varil yük yerinde duruyordu. Ayrıca gemi kumanyası da tamamen yerindeydi. Gemi saati ve Pusula kırık, yerde bir kadın elbisesi ve çocuk oyuncağı buldu. Ayrıca Can kurtama sandalının yerinde olmadığını gördü.

Kayıtlara göre gemide kaptan Briggs’in eşi ve 2 yaşında ki kızı da olmak üzere toplam 10 kişi bulunuyordu. Tanındığı kadarı ile Kaptan Briggs çok sıradışı bir durum olmadığı sürece gemisini terk edecek birisi değilmiş.

Kaptan Morehouse, araştırılması için gemiyi yedekleyip sahile çeker. Bütün araştırmalara ve teorilere rağmen olay çözülemez.


3- Octavius gemisi | Kaptan ve Mürettebat donmuş olarak bulundu

1761 yılında İngiltere’den Kuzey Alaska’ya yola çıkan Octavius isimli gemiden yıllar boyunca haber alınamamış. 11 Ekim 1775 yılında avcılar tarafından bulunan gemi tamamen donmuş bir haldeydi.

Kaptan, kamarasında donmuş vaziyette bulunur elinde ise yazdığı günlük vardır. Günlükteki son sayfanın tarihini 1762 yılını gösteriyormuş. Yani Octavius 13 yıl boyunca donmuş olan mürettebatı ve donmuş kaptanı ile başı boş bir şekilde seyretmiş. Gemiye neler olduğu asla çözülememiş.



4- MV Joyita | Hem mürettebat, hemde kargo kayıp

MV Joyita isimli bu küçük gemi 3 Ekim 1955 yılında Samoa’dan Tokelau Adalarına 25 kişilik yolcu ve mürettebatı ile yola çıkmak üzereyken var olan iki makinesinden, iskele makine arza yapar ve seyre çıkmakta gecikir. Makinede ki arza bir türlü düzeltilemeyince, tek makine ile yola çıkma kararı alınır.

Fakat gemi seyre çıktıktan 38 gün sonra rotasından 510 deniz mili sapmış ve tamamen terk edilmiş şekilde bulunur. Gemiye çıkıldığında bütün saatlerinin 10:25’te durduğu görülür. Kronometre, pusula, ilk yardım malzemeleri ve filikası ortalıkta yoktur.

En ilginç olan iste taşıdığı 4 tonluk kargonun ambarda bulunmaması. Bu güne kadar ne mürettebattan haber alınabilmiş, ne de kargo bulunabilmiştir.


5- Flannan Deniz Feneri | Kaybolan fener bekçileri

1900 yılında İskoçya’da yaşanan bu olay ise kaybolan deniz feneri bekçileri ile ilgili. Deniz fenerlerinin kontrolü ve ikmallerinden sorumlu Archtor gemisi rutin olarak durumu incelemek için deniz fenerine gelir. Fakat gemi kaptanı kimsenin içinden çıkamadığı bir gizemle karşılaşır.

Deniz fenerinden sorumlu olup, orada yaşayan 3 fener bekçisi arkalarında iz bırakmadan kaybolmuşlardır. Yapılan araştırmalarda fenerin batısında bulunan demir korkulukların ve tonlarca ağırlığındaki kaya parçalarının yok olduğu görülmüştür. Bu gözlem sonucu, fener bekçilerinin dev bir dalga ile çekildiği düşünülmüştür.

Fenerin içi kuru, camları sağlamdır. Ayrıca ilginç olanlardan biriside gerekli raporlamalar için sürekli çalışır vaziyette tutulan saatin durmuş olması. Bu olayda da tam olarak ne olduğu açıklanabilmiş değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mumyalanmış Denizci Bajorat’ın Gizemli Hikayesi

Çözülemeyen gizem: Flannen Adasındaki bekçilere ne oldu?